czwartek, 13 kwietnia 2017

Serniczkowe króliczki

Kolejny z moich świątecznych pomysłów dla Was kochani - z pewnością spodoba się tym najmłodszym uczestnikom świątecznej biesiady. Fanki pasteli również powinny być zadowolone. To niezaprzeczalne walory estetyczne mojej propozycji. :)
Dodać należy do nich jeszcze te najważniejsze - smakowe. Niebo w gębie! Polecam Wam ten przepis! :)

Składniki na spód:
250 gramów ciasteczek owsianych
100 gramów masła 82%

Składniki na masę serową (12 serniczków):
300 gramów śmietany kremówki
300 gramów serka mascarpone
3 łyżki stołowe cukru pudru
6 łyżek stołowych wody
2 łyżki stołowe żelatyny spożywczej do deserów
zielony barwnik spożywczy

Składniki na dekorację:
100 gramów białej czekolady
czerwony barwnik spożywczy
12 białych pianek
galaretka o różowym kolorze


Wykonanie serniczków:
W moździerzu rozgnieć drobno ciasteczka. Wymieszaj je dokładnie z miękkim masłem, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Masę umieść następnie na dnie foremek do muffin, lekko dociśnij dłonią. Wstaw do lodówki na minimum 0,5 godziny.
Żelatynę rozpuść i wymieszaj dokładnie z gorącą wodą. Odstaw do przestudzenia.
Ubij śmietanę z cukrem. Dodaj do niej serek mascarpone oraz barwnik, następnie żelatynę. Wymieszaj dokładnie całość (tylko do połączenia się składników).
Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin.

Wykonanie dekoracji:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy.
Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oba arkusze zwiń po przekątnej w rulon i włóż do zamrażalnika na minimum 2 godziny.
Wysyp galaretkę na mały talerzyk.
Pianki przekrój po skosie na pół, tak aby powstały "królicze uszka."
Maczaj je w galaretce w miejscu ich przecięcia, aby środek "uszek" był różowy.
Umieść pianki na wierzchu serniczków.
Wyjmij czekoladę z zamrażalnika, rozwiń energicznie rulon. Powstałe kawałki czekolady ułóż na wierzchu serniczków.

Rada dla początkujących:
Aby serniczki były gładkie i bez problemu dały się wyjąć z formy do muffin, umieść formę w gorącej kąpieli wodnej, aż na brzegach serniczków pojawi się widoczna obręcz. Jest to znak, że możesz je bez problemu wyciągnąć z foremki. :)

Wesołych Świąt! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz