Gruszki na ... migdale
Cudowna niedziela, rozpoczęta wypadem na Frymark Bydgoski - Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzieła.
Jakie cuda, jakie wspaniałości i pyszności ...!
Upolowałam ciekawe produkty, a samą inicjatywę popieram i jestem zachwycona, bo brakowało mi imprez tego typu w naszym mieście.
Po powrocie kawa i oczywiście ... ciasto, a jak!
Bardzo ciekawa alternatywa dla wielkanocnej baby - smakiem i konsystencją ciasto do złudzenia ją przypomina, do tego smakowite gruszki w syropie, a wszystko z wyraźnym posmakiem migdałów ... Pychota!
Dzięki swojemu efektownemu wyglądowi ciasto może pretendować na świąteczny stół.
Zresztą ... Zobaczcie sami ...
Składniki (na syrop):
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 szklanka cukru
5 gruszek
Składniki (na ciasto):
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
1 szklanka zmielonych migdałów
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Gruszki należy obrać ze skóry. Zostawić ogonki - dodają uroku!
Aby Wam ułatwić podpowiem, że należy również ściąć doły, gruszki będą wtedy ładnie stały.
Zagotować wodę z cukrem oraz skórką cytrynową, gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować je około 20 minut.
Kolejno wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia.
Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który można wykorzystać do polania gruszek przed podaniem.
Jajka (w całości) należy utrzeć z cukrem na gładką masę.
W jednej misce należy połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać je widelcem.
W drugiej misce należy połączyć wszystkie mokre składniki i wymieszać je widelcem.
Mokre składniki dodać do utartych jajek.
Następnie dodawać po łyżce suche składniki.
Mieszać całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać dwie łyżki słodkiego syropu.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 180 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu).
Wylać ciasto do formy, następnie ustawić w nim gruszki.
Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je.
Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka."
Ja piekłam swoje 65 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można polać gruszki słodkim syropem.
Bon appetit!
P/s.
A na koniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który wykorzystam już w następnym przepisie, dodatkowo kajmak z solą morską no i on ... pstrąg wędzony wczoraj, król dzisiejszych zakupów.
Napiszesz coś więcej o tym Frymarku? Też jestem z Bydgoszczy, a nigdy o nim nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudownie - pięknie wyglądają ceł gruszki w cieście :)
Dziękuję. :)
UsuńWypróbuj, fantastycznie smakuje - jak mokra migdałowa baba. :)
Jeśli chodzi o Frymark - nadrobię i napiszę więcej. :)