Sos tatarski
Dziś kolejna propozycja, która przyda się na Wielkanoc. Przepis na sos tatarski, który robimy każdego roku w naszym domu. :)
Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :)
Składniki:
4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik)
2 pęczki szczypiorku
200 gramów zielonego groszku
150 gramów pieczarek marynowanych
300 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka stołowa majonezu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 ząbek czosnku
pieprz, sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę i jogurt. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz