Pierniczki świąteczne
W tym czasie zmiękną i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu jedną pozycję w naszym słodkim świątecznym menu będziemy mieć już gotową.
Składniki (na około 100 sztuk pierniczków):
550 gram mąki pszennej
1 szklanka miodu
120 gram masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 płaska łyżka kakao
Wykonanie:
Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dodać na końcu roztopione masło.
Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni.
Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Białko należy ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier.
Cudowne, uwielbiam pierniczki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam przepis. :)
OdpowiedzUsuńBajka
OdpowiedzUsuńale cudne zdjęcia, już poczułam klimat świąt :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za komentarze. :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia, świetny pomysł z tym śniegiem z cukru-pudru :)
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają bardzo apetycznie. Aż czuć już świąteczną atmosferę :)
piękne, świąteczne
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mnie motywujecie już na samym początku. <3
OdpowiedzUsuńPiękny efekt śniegu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :*
Usuń