Pierniczki świąteczne


Od Świąt dzieli nas już tylko parę tygodni. To doskonały czas, aby pomyśleć o świątecznych piernikach, które upieczone teraz poleżą parę tygodni w szczelnie zamkniętym (i schowanym głęboko w sekretnym miejscu - zalecam, z doświadczenia!) pudełku aż do Świąt Bożego Narodzenia. 
W tym czasie zmiękną i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu jedną pozycję w naszym słodkim świątecznym menu będziemy mieć już gotową. 


Składniki (na około 100 sztuk pierniczków):
550 gram mąki pszennej
1 szklanka miodu
120 gram masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika 
1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:
Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Dodać na końcu roztopione masło.
Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm.
Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni.

Lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Białko należy ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier. 

Bon appetit!

Komentarze

Prześlij komentarz