Łosoś w ostrej cytrynce

Dzisiaj alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią śledzia. Nie tylko świąteczna, danie idealnie nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. 
Jeśli zaś myślicie już tylko o zbliżających się Świętach, myślę, że jest to również idealna propozycja na tą okazję.
Składniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny!  


Składniki:
700 gram filetów z łososia

Marynata:
3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
2 średnie cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka posiekanego na drobno świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej na drobno świeżej zielonej kolendry
1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej ostrej papryczki
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz (młynek)


Wykonanie:
Z filetów ściąć skórę, usunąć ości (jeśli będą) i pokroić je bardzo ostrym nożem na kilkumilimetrowe, cienkie plastry, które następnie należy posiekać na 4 - 5 cm. paski.
Przygotować marynatę: połączyć oliwę, ocet i sok z cytryny (najlepiej widelcem).
Następnie dodać pozostałe składniki.
Pokroić cebulę na cienkie paski (półplasterki) i dodać ją na końcu do marynaty.
Łososia ułożyć w naczyniu i zalać przygotowaną marynatą, delikatnie wymieszać, przykryć folią i schować do lodówki na około 5-6 godzin. 
Bon appetit!

Komentarze