Schab z dziurką

Czyli schab faszerowany kiełbasą. 
Oryginalny przepis pochodzi od mojej Mamy, która właśnie tak go nazywała. :)
Na przestrzeni lat przepis został przeze mnie zmodyfikowany, aż schab wyszedł idealny. Można zatem powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, ponieważ z oryginału zostało jedynie ... nadzienie.
Pozwólcie, że zadedykuję go Izie, która poprosiła mnie o przepis na schab świąteczny. A ten właśnie idealnie się na Święta nadaje, dodatkowo świetnie smakuje na zimno na kanapce. 


Składniki:
1 kg / 1,5 kg schabu bez kości
1 duża laska kiełbasy bardzo dobrej jakości, mocno wędzonej
3/4 pęczka świeżego majeranku
20-25 szt. całych owoców jałowca
1 szklanka bulionu
1 szklanka białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
2-3 średnie cebule
5-6 ząbków świeżego czosnku
świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek)

Przygotowanie:
Schab należy wydrążyć wzdłuż ostrym nożem.
W powstałym tunelu należy umieścić laskę kiełbasy.
Schab można dodatkowo związać nićmi (nie trzeba tego robić). 
Należy go obsypać z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem.


Następnie, co jest bardzo ważną czynnością, schab obsmażyć na patelni w małej ilości oleju z każdej strony. Dzięki temu będzie on soczysty w środku, a zarumieniony na wierzchu. Kolejno schab należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, aby odpoczął.

W tym czasie należy pokroić cebule w krążki a czosnek w płatki. Włączyć piekarnik, ustawiając go na temperaturę 180 stopni, program góra/dół. 
Cebulą i czosnkiem obłożyć schab. Dodać listki majeranku oraz owoce jałowca.
Zalać schab szklanką bulionu oraz szklanką białego wina. 
Zakryć folią spożywczą i wstawić do piekarnika.
Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny (mały schab) 2 godziny (większy).
W połowie pieczenia schab przewrócić na drugą stronę. 
Bon appetit! 



Komentarze

  1. Z podziękowaniem za dedykację podejmuję wyzwanie przygotowania tego schabiku; Napisze czy smakował :) Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha!
      Bardzo się cieszę i czekam na rezultaty! :)

      Usuń

Prześlij komentarz