Muffinkowe jajka

Zgodnie z Waszym życzeniem ciąg dalszy prostych i łatwych, aczkolwiek ciekawych przepisów.
Tym razem zapraszam Was na śniadanie.
Prezentowany przepis jest wspaniałą alternatywą dla nudnych jajek sadzonych lub jajecznicy.
Wspaniale smakuje z pieczywem śniadaniowym.


Składniki:
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
6 jajek
słoik pomidorów suszonych na słońcu w oleju
świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek)
sól
gałązki tymianku lub rzeżuchy (do przyozdobienia)

Wykonanie:
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. 
Przygotować formę na muffiny. 
Wgłębienia formy nasmarować olejem z suszonych pomidorów, następnie wyłożyć szynką, na dnie każdego wgłębienia ułożyć 1 sztukę suszonego pomidora. 
Następnie wbić jajka. 
Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. 
Podawać obsypane pieprzem i solą do smaku, udekorowane gałązkami tymianku lub rzeżuchy, z pieczywem śniadaniowym.
Bon appetit! 


Komentarze

  1. Mniam, na pewno zrobię takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, u mnie jedno z najbardziej lubianych śniadań, koniecznie z tostami i rozpływającym się masełkiem. :)

      Usuń
  2. Na pewno zrobię takie jajka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz