Pstrąg w rozmarynie

Uwielbiam ryby, chyba nawet bardziej niż mięso!
Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu. 
Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie. 


Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz knedli. 
Dzisiaj jednak podam Wam przepis na wspaniałego pstrąga w rozmarynie, którego upieczemy w piekarniku, natomiast w sezonie letnim będzie mógł świetnie zastąpić nudną karkówkę z grilla, i co najważniejsze, przygotowany dokładnie w ten sam sposób. 


Składniki (na cztery osoby):
4 świeże, wyfiletowane pstrągi
4 średnie cebule
6 ząbków czosnku
1/2 kostki masła (min. 82%)
świeży rozmaryn
4 cytryny
sól morska (młynek)
pieprz kolorowy (młynek)

folia aluminiowa do zawinięcia ryb

Wykonanie:
Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć. 
Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą.
Cebulę pokroić w talarki, czosnek w plasterki.
Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić w plastry. 

Na folii ułożyć kilka talarków cebuli i plasterków czosnku, 1 lub 2 plastry cytryny i małą gałązkę rozmarynu
Na tym ułożyć pstrąga. 
Do środka ryby włożyć cebulę, czosnek, cytrynę, rozmaryn oraz kawałek masła. 
Na wierzch ryby znów cebulę, czosnek, cytrynę i małą gałązkę rozmarynu
Przykryć drugą warstwą folii aluminiowej i dokładnie zamknąć. 


Ułożyć pstrągi na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) i piec około 30 minut. W przypadku mniejszych pstrągów wystarczy 20 minut. 
Bon appetit! 



Komentarze

Prześlij komentarz