niedziela, 18 stycznia 2015

Runo leśne

Cała nasza mała rodzina kocha naturę, bardzo dużo przebywamy na świeżym powietrzu, gdzie między innymi jadamy posiłki.
Być może dlatego właśnie ciasto to urzekło mnie podwójnie. I smakiem ... I swoim wyglądem, bo kojarzy się z naturą, lasem, mchem, latem ... Ech ...  
Jestem przekonana, że Wam również się spodoba i zaskoczycie nim swoich przyjaciół i rodzinę. 
Prezentuje się naprawdę doskonale, idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc.
Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :)


Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak. 
Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki:
450 g drobnego, mrożonego szpinaku 
1 i 1/3 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
300 ml. śmietanki 30 % / 36%
2 śmietan-fixy
cukier waniliowy
* dla łasuchów - plus 3 łyżki stołowe cukru pudru
Dodatkowo:
Pestki granatu do przyozdobienia


Wykonanie:
Szpinak należy rozmrozić i odsączyć z wody na sitku. 
Następnie należy go zblendować na gładką masę, gwarantuje to równomierny kolor ciasta. 
Należy oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, zmniejszyć obroty i kolejno dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce stołowej oleju, dalej na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinak.
Całość powinna być dokładnie wymieszana. 
Włączyć piekarnik nastawiając temperaturę na 180 stopni, program góra/dół. 
Tortownicę wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem. 
Ciasto wlać do formy i piec przez 1 godzinę, do tzw. "suchego patyczka."
Po przestudzeniu ściąć nożem powstałą górkę i rozdrobnić.
Ubić śmietanę dodając pod koniec wymieszane śmietan-fixy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. 
Krem na bazie śmietany można zastąpić kremem z mascarpone. 
Na ciasto wyłożyć krem, następnie posypać okruszkami. 
Przyozdobić pestkami granatu, lekko dociskając.
Bon appetit!


8 komentarzy :

  1. Kolor ma obłędny! A ciasto aż pachnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzę, że nie tylko mnie zachwyciło to ciasto ^^
    Prezentuje się wspaniale :) Aż tęsknie za latem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego! Niezbyt skomplikowane, za to mega efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Nikt nie wierzy, że ciasto jest ze szpinaku. Miny ... bezcenne! :)

      Usuń
  4. A na taką ilość składników, to jakiej wielkości ma być tortownica lub blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam w przepisie, blaszka 25 cm. :) Pozdrawiam! :)

      Usuń