Sałatka z pęczakiem

Pojawiło się u mnie ostatnio wiele pytań na temat pomysłów na potrawy wegetariańskie oraz na proste, łatwe do wykonania przystawki i dania na przyjęcia dla przyjaciół. 
Kolejne wpisy będą zatem dotyczyć obu tych tematów, mam nadzieję, że wypróbujecie moje przepisy lub będą one dla Was inspiracją do sporządzenia własnych, zaskakująco smacznych i pięknie wyglądających przy okazji potraw, bo przecież ich wygląd jest bardzo istotnym elementem. 
Na pewno każda z nas lubi zaskoczone i zachwycone miny naszych gości patrzących na potrawy, które dla nich przygotowałyśmy. 
Na początek, moim zdaniem, bardzo ciekawa sałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. 
Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki.
Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. 


Składniki:
100 gramów kaszy jęczmienny pęczak
1 nieduża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 por
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
garść liści natki pietruszki
Sos:
8 łyżek stołowych oleju lnianego
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie:
Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów kaszy na 300 ml wody. 
Jeśli macie pęczak w torebkach, należy postępować według przepisu na opakowaniu. 
Cukinię należy obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki.
W obu wydrążyć gniazda nasienne.
Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. 
Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki.
Posiekać koperek i natkę pietruszki.
Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek.
Po wystudzeniu pokroić cukinię oraz papryki na drobniutką kostkę, następnie połączyć z przestudzoną kaszą. Dodać pozostałe składniki. 
Do małego słoiczka odmierzyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i mocno potrząsnąć. 
Dodać sos do sałatki. 
Bon appetit!


Komentarze

  1. Idealnie w mój gust:) Pęczak to ostatnio moja ulubiona kasza! Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, wypróbuje na pewno

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. :)
    Jest naprawdę pyszna. :)
    Dajcie znać, jak wyszło i czy smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz