Pizza serce

Zakochany czy nie, każdy zaczyna pomału myśleć o zbliżających się Walentynkach! 
I właśnie na tę okazję mam dla Was pomysł - nie będą to czerwone muffiny w kształcie serca ... Chyba tak banalnych pomysłów się po mnie nie spodziewacie ... 
Proponuję Wam ... pizzę!
Podam Wam sprawdzony przeze mnie, świetny przepis na ciasto i ... co jest najlepsze - można z niego wykonać zarówno pizzę na cienkim, jak i na średnim i grubym cieście. Przepis jest genialny, bardzo go polecam. 
A z ciastem pracuje się idealnie - przez chwilę można się poczuć jak prawdziwy włoski mistrz pizzy - można je zagniatać, rozciągać i podrzucać! Sama przyjemność!
Jeśli zaś chodzi o składniki naszej pizzy - ja skupiłam się głównie na kolorze, czyli starałam się dobrać czerwone składniki, jak na serce i okazję przystało. Są zatem pomidorki koktajlowe, salami, wołowina, czerwona papryka, czerwona cebula ...  
Wam zaś proponuję skorzystać z moich sugestii lub puścić wodze Waszej fantazji, w końcu każdy ma swoje ulubione przysmaki, a pizza jest idealnym miejscem, aby je wszystkie tam umieścić. I to za jednym razem! 

Użyte w pizzy składniki: ser mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz

Użyte w pizzy składniki: ser żółty, czerwona cebula, pieczona czerwona papryka, kiełbasa salami 

Użyte w pizzy składniki: mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z cebulą i czosnkiem, solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka

Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube) - ilość wystarcza na 3,4 osoby:
3 szklanki mąki (tortowa lub Lubella do ciast drożdżowych) 
50 gramów świeżych drożdży
3 łyżki stołowe oleju
1 szklanka letniej wody
2,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Mąkę i sól wymieszać w misce. 
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać wodę, kolejno olej i cukier. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia drożdży. Przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
W tym czasie przygotować składniki naszej pizzy. 
Następnie wlać zaczyn do mąki z solą, wymieszać, wyrobić ciasto. 
Ciasto należy wyrabiać co najmniej 7 minut. Powinno być plastyczne i odrywać się od rąk.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Włączyć piekarnik. Ustawić temperaturę 250 stopni, program góra/dół. 
Wyrośnięte ciasto można wyrobić rękami, można też rozwałkować. Wyciąć kształt serca. 
Nałożyć składniki pizzy.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, wyłożyć pizzę na papier.
Wstawić do piekarnika na 20 minut. 
Bon appetit!



zBLOGowani.pl

Komentarze

Prześlij komentarz