Roladki z bakłażana

Bakłażan to jedno z moich ulubionych, uwaga! Owoców. 
Jesteście zaskoczeni? 
Otóż jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna - ale ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. 
Z botanicznego punktu widzenia nasz owoc to wydłużona lub kulista soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym.
Zaskoczcie swoją rodzinę i przyjaciół, podając im psiankę podłużną albo, na zbliżające się Walentynki, gruszkę miłosną. 
Bakłażan uznawany jest za afrodyzjak, więc okazja wydaje się być idealna!
Dajcie mi znać, co powiedzieli! I jak bardzo byli zdziwieni!


Składniki:
2 duże/3 średnie bakłażany
500 gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
2 puszki pomidorów
2 średnie cebule
100 ml czerwonego wina wytrawnego
1,5-2 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek oregano
60 gramów masła
100 gramów sera grana padano
2 żółtka
1 kulka mozzarelli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Wykonanie:
Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
Posypujemy solą z obu stron i kładziemy na ręczniku kuchennym na około pół godziny. Dzięki soli bakłażan "spoci się", oddając wraz z wodą zawartą w nim goryczkę. Po tym czasie bakłażany należy przykryć od góry ręcznikiem kuchennym, docisnąć dłonią i pozbyć się wody z górnej warstwy. 
Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej. 
Odstawić do wystygnięcia. 

Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce ser grana padano, w ilości około 40 gramów. Na samym końcu dodajemy dwa żółtka, dokładnie wszystko mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek, 2 łyżeczki oregano oraz 0,5/1 łyżeczkę cynamonu. Całość chwilę smażymy, następnie zalewamy pomidorami i dodajemy wino. Gotujemy całość około 10 minut. Do sosu dodajemy kolejno masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. 



Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem.
Mięso zawijamy w plastry bakłażana. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na sosie układamy roladki, zalewamy pozostałością sosu. Posypujemy pozostałym serem grana padano. 
Wkładamy do piekarnika na nie więcej niż 30 minut. 
Bon appetit! 




zBLOGowani.pl

Oryginalny przepis: Karol Okrasa

Komentarze