Jarmużowe love
Zapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie!
Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy.
Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą.
Dla tych jednak, którzy jeszcze ich nie poznali, wymienię podstawowe: bogaty w beta-karoten, witaminy C, B i K oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez.
Beta-karoten, czyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek.
Sałatka samo zdrowie!
Składniki (dla 2,3 osób):
1/2 główki kapusty czerwonej
4-5 liści jarmużu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 pomarańcza
1/2 szklanki rodzynek
Sos:
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
Orzechy należy uprażyć na suchej patelni.
Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Kapustę i jarmuż dokładnie umyć.
Jarmuż zblanszować.
Jarmuż zblanszować.
Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy.
Rodzynki odsączyć na sitku.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i skropić pomarańczowym winegretem.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie jarmuż i kapusta zmiękną.
Bon appetit!
jak kolorowo- super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńNa jarmuż czaję się już dawno, czuję, że to będzie moja inspiracja ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę. :) Daj proszę znać, czy smakowało. :)
Usuń