Jarmużowe love

Zapewne i Wy, podobnie jak ja, wyczekujecie na wiosenne warzywa i owoce ... W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jest i botwina, młode ziemniaki ... Powoli wiosna wita nas również kulinarnie!
Aby jakoś umilić czas oczekiwania na wiosenne sałatki, proponuję Wam równie zdrową i aromatyczną sałatkę z jarmużu, kapusty i pomarańczy.


Zalet jarmużu nie muszę chyba wymieniać, bo każdy pewnie już zdążył się zapoznać z tą najmodniejszą teraz kapustą. 
Dla tych jednak, którzy jeszcze ich nie poznali, wymienię podstawowe: bogaty w beta-karoten, witaminy C, B i K oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. 
Beta-karoten, czyli prowitamina A zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawienie się zmarszczek.
Sałatka samo zdrowie! 


Składniki (dla 2,3 osób):
1/2 główki kapusty czerwonej
4-5 liści jarmużu
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 pomarańcza
1/2 szklanki rodzynek
Sos:
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu


Wykonanie:
Orzechy należy uprażyć na suchej patelni.
Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć sok.
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Kapustę i jarmuż dokładnie umyć.
Jarmuż zblanszować. 
Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy. 
Rodzynki odsączyć na sitku. 
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i skropić pomarańczowym winegretem. 
Wstawić do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie jarmuż i kapusta zmiękną. 
Bon appetit! 


Komentarze

Prześlij komentarz