Wiosenna zapiekanka jajeczna

W końcu wiosna za oknem, aż chce się żyć!
Z tego też powodu w mojej kuchni będzie dziś kolorowo i wiosennie, nie może być inaczej!
Jeśli nie macie dość jajek po Świętach a chcecie przygotować w weekend radosne śniadanie, mam dla Was propozycję nie do odrzucenia! 
Zamiast tradycyjnej jajecznicy, proponuję alternatywę w postaci jajecznej zapiekanki. 
Wygląda obłędnie, smakuje wybornie.
Idealne danie ciepłe, jak i zimne - wybór pozostawiam Wam, jeśli cokolwiek zostanie ze śniadania ... 


Składniki (liczone dla 4 osób):
3 cukinie 
60 gramów szynki (może być bez w wersji wegetariańskiej)
6 suszonych pomidorów
8 jaj
80 ml mleka
łyżka posiekanej świeżej pietruszki
łyżka posiekanego świeżego oregano
łyżka posiekanej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
125 gram mozzarelli
sól
pieprz
odrobina gałki muszkatołowej (opcja)
oliwa z oliwek
świeży tymianek do posypania (idealnie "podbija" smak)


Wykonanie:
Szynkę należy pokroić w małą kosteczkę, pomidory na małe kawałki.
Jajka należy wymieszać z ziołami, mlekiem, solą i pieprzem (opcjonalnie odrobiną gałki).
Czosnek należy drobno posiekać, zeszklić na patelni na oliwie z oliwek.
Dodać szynkę i chwilkę podsmażyć.
Dodać całość do rozmąconych wcześniej jajek i wylać na blachę do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 160 stopni, program góra/dół. 
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 10-15 minut (na złoty kolor).


W tym czasie pokroić mozzarellę w cienkie plasterki. 
Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Podsmażyć z obu stron, można ją również podsmażyć na patelni grillowej - będzie jeszcze bardziej efektowna. 
Następnie odsączyć cukinie na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.
Wyjąć zapiekankę z piekarnika, ułożyć na niej plastry mozzarelli, cukinii oraz pomidory. 
Posypać listkami świeżego tymianku. 
Bon appetit! 


Komentarze

Prześlij komentarz