Łososiowa ekstaza

Tak ... Nie obawiam się o nazwę tej przekąski ... 
Niewątpliwie jest jedną z moich ulubionych, idealnie nadaje się w zasadzie na każdą okazję - czy to romantyczną kolację tylko we dwoje, czy też święta, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi. 
Równie dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju trunkami, począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków.


Wersja tatara, który prezentuję dzisiaj, nadaje się idealnie dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem czy rybą oraz obawiają się surowych jajek, które najczęściej występują obok tatara.
Postarałam się również tak połączyć poszczególne składniki, aby tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania jak i zapewnia eksplozję smaków. 
Mogę zagwarantować, że będziecie zachwyceni. 


Składniki (na 3-5 osób):
200 gramów wędzonego łososia dobrej jakości
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
1 łyżeczka dobrej jakości tartego chrzanu (ze słoika) lub taka sama ilość tartego, świeżego chrzanu 
2 szalotki
3/4 gałązki świeżego tymianku (listki)
1 łyżka stołowa soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz (młynek)

W swoim przepisie użyłam wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik.

Dodatkowo:
3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję)
2 łyżki stołowe octu
sól morska
czarny sezam
kilka gałązek świeżego tymianku (do przyozdobienia)


Wykonanie:
Wykonanie tatara jest banalnie proste - łososia należy drobno posiekać, uważajcie jednak, aby nie zrobić z niego dziecięcej papki ani też nie pokroić go na zbyt duże kawałki. Proponuję plastry podzielić na cztery paski, następnie drobno posiekać wzdłuż a następnie wszerz. 
Szalotki należy również posiekać w drobną kosteczkę.
Nie należy kroić tymianku. 
Dodać pozostałe składniki. 
Dokładnie wszystko wymieszać. 
Odstawić do lodówki. 

Jak wykonać idealne jajko w koszulce? Dla mnie najlepszym sposobem jest tzw. "wirek." Instrukcję, jak ugotować Wasze idealne jajka znajdziecie tutaj - klik.


Sposobów podania tatara jest mnóstwo, można go podać klasycznie na talerzu, w szklance, kokilce lub na łyżce. Wybór pozostawiam Wam, ja jedynie proponuję na tatarze ułożyć jajko, posypać je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską, następnie ułożyć na nim kilka gałązek tymianku. Na końcu dodać czarny sezam. 
Smacznego! 


Komentarze

  1. Ja chyba się skuszę na użycie surowego! :) kocham tatara i mogłabym go jeść w niezliczonych ilościach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się skuś ... :) Smakuje równie cudownie. <3

      Usuń
  2. Wow, jaki piękny komentarz, bardzo dziękuję i na pewno zajrzę również do Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz