Awokado ... na kanapkę
Kolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :)
A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :)
Mam zatem dla Was propozycję na dzisiejszą pogodę - orzeźwiająca pasta na chleb, chleb jaki lubicie najbardziej (pasuje do każdego rodzaju).
Pyszna, lekka, smaczna i co najważniejsze - odpowiednia na pogodę za oknem.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
100 gramów wędzonego łososia (w plastrach)
1 średnie jabłko
3/4 pęczka koperku
150 gramów jogurtu greckiego
4 łyżki soku z limonki lub cytryny
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżką do miseczki oraz rozdrobnić go widelcem. Aby awokado nie ściemniało należy skropić je sokiem z limonki lub cytryny.
Łososia należy drobno pokroić, jabłko posiekać w drobną kosteczkę, pokroić drobno koperek.
Połączyć wszystkie składniki, dodać jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać na dowolnego rodzaju chlebie.
Smacznego! :)
Świetna ta pasta, chętnie ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadła Tobie do gustu. :)
Usuń