Awokado ... na kanapkę

Kolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :)
A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :)
Mam zatem dla Was propozycję na dzisiejszą pogodę - orzeźwiająca pasta na chleb, chleb jaki lubicie najbardziej (pasuje do każdego rodzaju). 
Pyszna, lekka, smaczna i co najważniejsze - odpowiednia na pogodę za oknem. 


Składniki:
1 dojrzałe awokado
100 gramów wędzonego łososia (w plastrach)
1 średnie jabłko
3/4 pęczka koperku
150 gramów jogurtu greckiego
4 łyżki soku z limonki lub cytryny
sól do smaku
czarny pieprz do smaku


Wykonanie:
Awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżką do miseczki oraz rozdrobnić go widelcem. Aby awokado nie ściemniało należy skropić je sokiem z limonki lub cytryny. 
Łososia należy drobno pokroić, jabłko posiekać w drobną kosteczkę, pokroić drobno koperek. 
Połączyć wszystkie składniki, dodać jogurt. 
Przyprawić solą i pieprzem do smaku. 


Podawać na dowolnego rodzaju chlebie. 
Smacznego! :)


Komentarze

Prześlij komentarz