Hebanowy sernik

Dlaczego hebanowy? Hmmm ... 


Ciemny, czekoladowy, z czarnymi owocami ...
Przez niego zostanę niedługo królową wypieków - miałam zrobić przepisy wytrawne, a nie kolejne ciasto ... Ale gdy przypomniałam sobie o nim ... Nie mogłam już się oprzeć!


Jeden z prostszych serników, choć wygląda jak milion dolarów ... Efekt gwarantowany!
Cudowny model do fotografowania, prezentuje się wspaniale. 
Król stołu - i tak powinno być, prawda?


Ale nie tylko wygląd czyni go mistrzem wśród serników - ma wspaniałą konsystencję dzięki połączeniu dwóch rodzajów twarogu - zwykłego, białego oraz mascarpone, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Smak - boski! Bo znalazły w nim miejsce, bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla. 


Składniki (na spód):
200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre
120 gramów 82% masła


Składniki (na masę serową):
1/2 kg białego twarogu półtłustego
250 gramów Mascarpone
400 ml mleka skondensowanego 
4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów)
50 gramów masła 82%
4 jajka
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
30 gramów cukru waniliowego

Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 


Wykonanie:
Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z ciastkami. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie mieszankę i dociśnij dłonią. Włóż całość do lodówki. 


Czekolady pokrusz i rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia. 
Twaróg zmiel dwa razy. Włóż do misy miksera, dodaj mascarpone i pozostałe składniki, oprócz czekolady!
Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masa będzie luźna, jednak nie przejmuj się - taka ma być. Na koniec dodaj pomału stopioną czekoladę - masa zacznie gęstnieć. :) 


Zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół. 
Masę przelej do formy na spód z herbatników.
Wrzącą wodę wlej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na dolną półkę. 
Piecz sernik przez 70 minut. 
Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Udekoruj owocami i polewą. 


Komentarze

  1. Wow, ale piękny! Zjadałabym kawałek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz w takim razie go zrobić, a mi pozostaje życzyć smacznego! :) Daj znać, jak wyszedł. :)

      Usuń
  2. Z taką ilością czekolady musiał smakować obłędnie! :)
    A wyglądem zapiera dech w piersi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Przyznaję, nie jest zbyt dietetyczny. :) Ale ... Czasem można sobie przecież pozwolić! :)

      Usuń
  3. To po prostu musi być pyszne! Piękne zdjęcia, magiczne ;-) I te kwiaty <3

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, wydaje się być dość prosty, co przy moich umiejętnościach, a raczej ich braku liczy się na plus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jesteś mega zdolna, a sernik wyjdzie obłędnie! :)

      Usuń

Prześlij komentarz