Hebanowy sernik
Dlaczego hebanowy? Hmmm ...
Ciemny, czekoladowy, z czarnymi owocami ...
Przez niego zostanę niedługo królową wypieków - miałam zrobić przepisy wytrawne, a nie kolejne ciasto ... Ale gdy przypomniałam sobie o nim ... Nie mogłam już się oprzeć!
Jeden z prostszych serników, choć wygląda jak milion dolarów ... Efekt gwarantowany!
Cudowny model do fotografowania, prezentuje się wspaniale.
Król stołu - i tak powinno być, prawda?
Ale nie tylko wygląd czyni go mistrzem wśród serników - ma wspaniałą konsystencję dzięki połączeniu dwóch rodzajów twarogu - zwykłego, białego oraz mascarpone, dzięki czemu dosłownie rozpływa się w ustach. Smak - boski! Bo znalazły w nim miejsce, bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla.
Składniki (na spód):
200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre
120 gramów 82% masła
Składniki (na masę serową):
1/2 kg białego twarogu półtłustego
250 gramów Mascarpone
400 ml mleka skondensowanego
4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów)
50 gramów masła 82%
4 jajka
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
30 gramów cukru waniliowego
Wybierz ciemne owoce na wierzch sernika. Dodatkowo aby zrobić polewę czekoladową będziesz potrzebować dodatkową tabliczkę czekolady - wybierz mleczną, bo sernik zawiera stosunkowo mało cukru. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wykonanie:
Herbatniki rozkrusz na drobny piasek. Rozpuść masło w rondelku i wymieszaj z ciastkami. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie mieszankę i dociśnij dłonią. Włóż całość do lodówki.
Czekolady pokrusz i rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia.
Twaróg zmiel dwa razy. Włóż do misy miksera, dodaj mascarpone i pozostałe składniki, oprócz czekolady!
Wymieszaj tylko do połączenia składników. Masa będzie luźna, jednak nie przejmuj się - taka ma być. Na koniec dodaj pomału stopioną czekoladę - masa zacznie gęstnieć. :)
Zagotuj wodę w czajniku, rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół.
Masę przelej do formy na spód z herbatników.
Wrzącą wodę wlej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na dolną półkę.
Piecz sernik przez 70 minut.
Po upieczeniu wystudź go w uchylonym piekarniku, następnie włóż sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Udekoruj owocami i polewą.
Efektowny:)
OdpowiedzUsuńOoo tak, w końcu Hebanowy Król z niego! :)
UsuńWow, ale piękny! Zjadałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Musisz w takim razie go zrobić, a mi pozostaje życzyć smacznego! :) Daj znać, jak wyszedł. :)
UsuńZ taką ilością czekolady musiał smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńA wyglądem zapiera dech w piersi :)
To prawda! Przyznaję, nie jest zbyt dietetyczny. :) Ale ... Czasem można sobie przecież pozwolić! :)
UsuńTo po prostu musi być pyszne! Piękne zdjęcia, magiczne ;-) I te kwiaty <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! :*
Usuńfajny przepis, wydaje się być dość prosty, co przy moich umiejętnościach, a raczej ich braku liczy się na plus!
OdpowiedzUsuńNa pewno jesteś mega zdolna, a sernik wyjdzie obłędnie! :)
Usuń