Wielka mini przyjemność

Malutkie cudowności i to pod kilkoma względami ... 
Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ... 
Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami  czy też samymi owocami ... 
Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ...
Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ... 
Idealne do kawy z przyjaciółką, do zrobienia na szybko gdy zaskoczą nas niespodziewani goście ... 
Pokochają je wszyscy za wszystko co powyżej! 

Potrzebna będzie forma do muffin, podane w przepisie ilości wyliczyłam na 12 mini serniczków.

Składniki (na spód):
12 pełnoziarnistych herbatników
100 gramów masła
lub
12 okrągłych biszkoptów


Składniki (na masę sernikową):
250 gramów sera Ricotta
50 gramów cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
150 ml śmietany kremówki

Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami!


Wykonanie:
Formę do muffinek wyłóż papilotkami. 
Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło a ciasteczka pokrusz na piasek. Zmieszaj je następnie z rozpuszczonym masłem i wyłóż dno papilotek. Wstaw do lodówki.
W przypadku, gdy robisz spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym na dnie papilotek. 
Podane składniki (oprócz śmietany) umieść w misce miksera i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. 
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół. 
Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową. 
Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch.
Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. 


Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami. 
Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu. 


Komentarze