Wielka mini przyjemność
Malutkie cudowności i to pod kilkoma względami ...
Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ...
Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami czy też samymi owocami ...
Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ...
Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ...
Idealne do kawy z przyjaciółką, do zrobienia na szybko gdy zaskoczą nas niespodziewani goście ...
Pokochają je wszyscy za wszystko co powyżej!
Składniki (na spód):
12 pełnoziarnistych herbatników100 gramów masła
lub
12 okrągłych biszkoptów
Składniki (na masę sernikową):
250 gramów sera Ricotta
50 gramów cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 żółtko
150 ml śmietany kremówki
Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami!
Wykonanie:
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Jeśli chcesz zrobić spód z ciasteczek - rozpuść masło a ciasteczka pokrusz na piasek. Zmieszaj je następnie z rozpuszczonym masłem i wyłóż dno papilotek. Wstaw do lodówki.
W przypadku, gdy robisz spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym na dnie papilotek.
Podane składniki (oprócz śmietany) umieść w misce miksera i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół.
Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową.
Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch.
Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły.
Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami.
Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu.
Komentarze
Prześlij komentarz