Borówkowy las

Jesień ... 
Ach, jesień ... 
Z jednej strony uwielbiam ją za to, że to cudowny czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już od południa czekają teraz na przyjęcie gości, a te kolory ... :) Nie wspomnę już o jesiennych darach lasu - orzechach, grzybach ... :) 
Z tego samego względu jest to też bardzo smutny czas dla wodniaków wszelkiej maści, bo zwykle kończy się właśnie sezon na pływanie ... :(
W tym roku jednak muszę powiedzieć, że wycisnęłam (szczególnie właśnie końcówkę sezonu) jak przysłowiową cytrynkę i dzięki temu będzie mi łatwiej przetrwać dłuuuuugą zimę ... :)
Nie mogłam sobie również odmówić zapewne jednej z ostatnich plenerowych sesji i zabrałam mój borówkowy placek do lasu na grzyby. :) Ciekawa kombinacja, prawda?


Sam placek jest wyśmienity. Korzystajcie z owoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :)

Składniki na ciasto:
300 gramów mąki pszennej
250 gramów masła
6 żółtek
25 gramów kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru pudru
500 gramów borówek
szczypta soli


Składniki na piankową warstwę:
6 białek
100 gramów rozpuszczonego masła
120 gramów budyniu waniliowego w proszku
15 gramów cukru z prawdziwą wanilią
180 gramów cukru
sok z 1/2 limonki


Wykonanie:
W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli.
Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao.
Uformuj ciasto w dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 2 godziny.


Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu). Zetrzyj kakaową kulę na tarce o grubych oczkach na dno blaszki. Lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika i podpiecz spód przez około 15-20 minut.


Ubij białka na sztywną pianę wraz z połową cukru. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo sok z limonki. Budyń wymieszaj z drugą połową cukru i stopniowo dodawaj do białek. Gdy składniki się połączą wyłącz mikser. Dodaj do całości stopione masło (nie może być gorące!), mieszając ubijaczką.
Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż borówki. Następnie na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach jasną kulę.
Ciasto wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut. Smacznego!

P/s.
Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem i jedzone przy jesiennym ognisku. :)


Palonym oczywiście całą noc ...



Komentarze

Prześlij komentarz