Ciasto na pierogi

Zrobiło się chłodniej, co oznacza (bynajmniej u mnie!) powrót apetytu. Wy też tak macie? :)


Zapewne nie czas jeszcze na tego typu przepis, zarezerwowane są one na sezon "zimowy" bliżej Świąt, jednak jeszcze będziecie mi za niego wdzięczni. :)
Radzę go sobie zapisać i zapamiętać, bo to najlepszy przepis na ciasto pierogowe, jaki znam! Doskonałe do wszelkiego rodzaju pierogów, zarówno tych na słodko jak i wytrawnie.


Ciasto robi się bardzo prosto, nie wymaga "nadludzkiej siły" podczas wyrabiania czy wałkowania, co jest bardzo istotne. 
Po ugotowaniu miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. 
Jeszcze raz bardzo polecam, będziecie super zadowoleni!

Składniki na ciasto pierogowe:
2,5 szklanki mąki 
3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
1 żółtko
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli


Wykonanie: 
Odmierz podane w przepisie składniki (oprócz wody) i włóż je do dużej miski. Wymieszaj wstępnie całość, najlepiej widelcem. Stopniowo dodawaj do całości gorącą, przegotowaną wodę (to bardzo ważne, aby była gorąca!), cały czas mieszając. Podczas łączenia z pozostałymi składnikami woda przestygnie tak, aby można było ciasto dotknąć, będzie przyjemnie cieplutkie. :) Wyrabiaj ciasto, aż będzie gotowe do rozwałkowania. Ciasto musi być plastyczne i odrywać się od rąk - wtedy jest gotowe. :)


Co dalej, zapewne każdy wie. :) Jak wspomniałam, ciasto jest bardzo uniwersalne. Z podanej ilości składników wychodzą 24 sztuki dużych pierogów
Smacznego! :)



Komentarze

Prześlij komentarz