Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą

Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie. 


Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko. 
Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami!

Składniki:
3 małe dynie
1 szklanka amarantusu
170 g kukurydzy w puszce
150 g czarnej fasoli w puszce
1 awokado
½ cytryny
¼ pęczka świeżego tymianku
sól 
oliwa z oliwek
olej rydzowy

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. 
Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko posól środek. 
Ułóż przykryte czapeczkami dynie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko oliwą z oliwek. Piecz przez około 25 minut. 
Amarantus ugotuj w lekko osolonej wodzie, w proporcji 2/1.
Kukurydzę oraz fasolę odsącz na sitku, wymieszaj następnie z amarantusem. Dodaj listki tymianku, dopraw do smaku solą. 
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. 
Wypełnij nadzieniem dynie, przykryj czapeczkami i wstaw je ponownie do piekarnika na około 20 minut.   
Awokado obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny. 
Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym. 
Smacznego! 
P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno. 

Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie! :)


Komentarze