Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem

Szwedzkie wspomnienia ... Czyli czas na fikę! :)
Kto był w Szwecji na wycieczce lub żeglował po tamtejszych wodach ... Ten wie, o czym mowa.
Pozostałym należy się kilka słów wyjaśnienia. :)
Fika w Szwecji to nic innego jak tradycyjna i obowiązkowa przerwa na kawę, a Szwedzi kawę uwielbiają ... Znanym poczęstunkiem do niej są właśnie Kanelbullar - czyli małe bułeczki pszenne z cynamonem i kardamonem. 
Idealnie nadają się na przekąskę do pracy czy szkoły oraz na podwieczorek. Dzieci za nimi przepadają! I zawsze proszą o więcej i więcej ... :)
Bułeczki te są odpowiednikiem amerykańskich Cinnamon Rolls, różni je jednak sposób "supłania." Dziś prezentuję Wam prawidłową wersję Kanelbullar, Szwedzi powinni być dumni z moich zgrabnych supełków, jak na żeglarkę przystało! :)
Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :)


Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz:

Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny):
450 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 gramów cukru
2 jajka
60 gramów masła minimum 82%
1 cukier z prawdziwą wanilią
150 ml letniego mleka
mielony cynamon
mielony kardamon
brązowy cukier
masło do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Podgrzej w rondelku mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz oba cukry, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. 
W tym czasie mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, odstaw. 
Wyjmij z lodówki jajka, rozbij do miseczki i rozmieszaj widelcem, odstaw.
Rozpuść masło w rondelku, odstaw do ostygnięcia. 
Do miski z mąką dodaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Powinno odklejać się od rąk, możesz je delikatnie podsypać mąką. Wyrabiaj ciasto przez około 6 minut. Uformuj je w kulę, włóż do obsypanej mąką miski. Zakryj szczelnie folią aluminiową, przykryj dodatkowo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie (prawie dwukrotnie). 
Wysyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto z miski, wyrób je przez chwilę, następnie rozwałkuj na prostokątny, dość cienki placek.
Wierzch ciasta wysmaruj masłem, posyp cynamonem i kardamonem. 
Następnie złóż ciasto na trzy, jak list. 
Po złożeniu ciasta pokrój je na około 1,5 cm paski. Paski zwiń wokół własnej osi, następnie zawiń w supełek. Jak to zrobić, pokazuje następujący film:


Możesz włożyć je do foremek do muffin (jak na filmie) lub ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp je dość intensywnie brązowym cukrem.
Następnie przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni, piecz bułki przez około 20-30 minut, aż ładnie się zarumienią. Studź na kratce.
Smacznego! :)


Komentarze

  1. Prześliczne! Zawsze chciałam ich spróbować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największa frajda jest przy ich zawijaniu. :)
      Fajna zabawa, no i można genialnie się odstresować. :)

      Usuń

Prześlij komentarz