Sałatka z czerwonym jajem

Dawno nie było u mnie sałatki, z prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie. 
Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest mocno passe. :)
Jeśli zatem chcecie, aby Wasze Święta Wielkanocne były smaczne ale i modne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu! 


Składniki na sałatkę (na 6 osób):
1 butelka soku buraczanego
1 mieszanka sałat włoskich 
5 średnich buraków
6 jajek
4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego 
2-3 szalotki
200 gramów bekonu lub pancetty
wersja dla wegetarian: wędzone tofu
sól do smaku 
oliwa z oliwek

Składniki na dressing:
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe musztardy Dijon
4 łyżki stołowe octu z białego wina
4 łyżki stołowe dobrej jakości oliwy z oliwek
cukier do smaku


Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, następnie włóż do pojemnika z sokiem buraczanym tak, aby płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. 
Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki.
Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie odsącz na papierowym ręczniku, nie wyrzucaj jednak pozostałości po smażeniu, zrobisz na nim grzanki. Chleb pokrój w kostkę, zrób grzanki. Odstaw.
Tofu podsmaż na patelni grillowej. 
Szalotkę pokrój w półksiężyce lub w kostkę. 
Posiekaj drobno czosnek.
Wszystkie składniki na dressing włóż do zakręcanego słoiczka, potrząśnij aby dobrze się ze sobą wymieszały. 
Przed samym podaniem wyjmij z lodówki jajka aby się ogrzały. Przekrój je na pół. 
Sałaty wymieszaj z pozostałymi składnikami, dodaj jajka, dopraw do smaku solą. Na koniec polej całość dressingiem. 
Smacznego! 



Komentarze

Prześlij komentarz