Owocowe tiramisu mango chia

Pozostaję w temacie Tiramisu. :)
Owocowa wersja tego cudownego deseru została przeze mnie zaproponowana w walentynkowym numerze Skarbu Rossmann. Deser w tej wersji smakuje doskonale, zawiera ponadto wiele zdrowych i modnych składników. W wersji "słoikowej" można go zabrać ze sobą do pracy, stanowi też świetną propozycję deseru na piknik czy grill. :)


Składniki:
1/4 szklanki nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
1 duże, dojrzałe mango
jagody goji
kruche ciasteczka z kakao


Wykonanie:
Nasiona chia wymieszaj dokładnie z mlekiem kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Obierz mango, usuń pestkę, następnie pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem na gładki mus. Dodaj do niego jagody goi, wymieszaj. Pokrusz w miseczce ciasteczka. 
W wysokiej szklance układaj kolejne warstwy deseru: kokosowy jogurt z chia, pokruszone ciasteczka, mus z mango, pokruszone ciasteczka. Wierzch udekoruj kilkoma jagodami goji. Od razu podawaj. 


Komentarze