Chłodnik rzodkiewkowe love
Zapewne jak każdy bloger szaleję ostatnio z aparatem. :)
Młode warzywa są takie piękne! I szalenie fotogeniczne. :)
O ich walorach smakowych, na których przede wszystkim powinnam się skupić (choć muszę przyznać, że nie tylko nim poświęcam swoją uwagę ...), nie muszę nikomu mówić ani pisać. :)
Ryneczek kusi kolorami i zapachami, choć wszystko jeszcze sporo kosztuje. Mam jednak nadzieję, że nie zniechęci to Was do wyprawy na targowisko po świeże rzodkiewki, ogórki, koperek, szczypiorek i czosnek, czyli główne składniki mojej dzisiejszej propozycji. :)
Składniki:
1 duży jogurt naturalny
1 kefir
1 pęczek rzodkiewek
4-6 ogórków gruntowych
2-3 ząbki czosnku
świeży koperek
świeży szczypiorek
świeżo mielony pieprz
sól
cukier
opcjonalnie: sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie i uwolni swój aromat.
Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek.
Do miski wlej jogurt oraz kefir, zblenduj (aby pozbyć się ewentualnych grudek). Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny - nie dodawaj cukru, zastąp go zaś sokiem z cytryny.
Wstaw do lodówki na minimum jedną godzinę, podawaj schłodzony.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz