Drożdżówka z rabarbarem i różą
Jak wiosna, to drożdżówka z rabarbarem, nie ma opcji!
A jeśli drożdżówka to przepis koniecznie sprawdzony i dobry, bo musi z niego wyjść duuuuża i pulchniutka dziewczynka! :)
Taki przepis mam dziś dla Was. Ciasto wyrasta w każdym piecu - starym czy nowym, elektrycznym i gazowym. Przetestowana na milion sposobów - z owocami i bez, zawsze pyszna! Polecam. :)
Fanom rabarbaru zapewne wystarczy tylko on, ewentualnie z dodatkiem cukru, dla mnie to stanowczo za mało, bo niezbyt lubię kwaśny smak. Do tej pory dosładzałam rabarbar truskawkami, tym razem jednak postanowiłam zestawić go z konfiturą różaną, której jestem wielką fanką. Efekt końcowy powala na kolana, oba smaki cudownie się uzupełniają, słodycz konfitury w cudowny sposób przełamuje kwaskowatość rabarbaru i jak na różę przystało, dodaje mu powabu ... :)
Składniki (na blachę o wymiarach 35x25 cm):
1/2 kilograma rabarbaru
1/2 lub 3/4 słoiczka konfitury różanej
1/2 kilograma mąki
30 gramów świeżych drożdży
80 gramów cukru
150 ml mleka 3,2 %
100 gramów masła 82 %
2 jajka
15 gramów cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
200 gramów mąki
100 gramów masła 82 %
100 gramów cukru
15 gramów cukru waniliowego
Wykonanie:
Podgrzej mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz połowę cukru.
Mąkę przesiej do miski, na środku zrób wgłębienie.
Wlej zaczyn do wgłębienia, zasyp go delikatnie mąką, miskę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
Wyjmij z lodówki jajka.
Umyj i pokrój w kostkę rabarbar. Wymieszaj go w misce z konfiturą różaną, odsącz całość na sitku z nadmiaru płynu.
Po wyrośnięciu do zaczynu dodaj jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli.
Wyrób ręcznie ciasto do czasu, aż będzie odrywać się od dłoni i stanie się plastyczne.
Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski obsypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny.
W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia oraz zrób kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski, następnie posiekaj całość nożem. Kolejno rozetrzyj palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstaw do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto wyrób ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowuj je do rozmiaru blaszki. Wyłóż nim blaszkę, nakłuj widelcem.
Na cieście ułóż rabarbar z Mgiełką. Posyp kruszonką.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut. Studź na kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz