Owsiane crumble z różą

Upały, upały ... Tak upragnione przez wszystkich, a potem wszyscy narzekają ... Że gorąco, parno, duszno, jeść się nie chce, gotować, sprzątać i nic się nie chce ... :)
To chyba już taka nasza mentalność, że pierw chcemy a jak już mamy to zaczynamy narzekać ... :)
Wychodzę na przeciw tym nastrojom i po raz kolejny mam dla Was przepis idealny na upały oraz na aktualną porę, zaraz dowiecie się, dlaczego. 
Po pierwsze jest to kolejny z przepisów, który robi się bardzo szybko i łatwo i nie wymaga on godzin przy "garach."
Po drugie - mamy "wysoki" sezon truskawkowy, a nawet słyszałam już w sobotę na ryneczku - że kupuję jedne z ostatnich truskawek w tym roku. Hmmm ... Podobno sezon na nie już się kończy.
Faktycznie, truskawki które kupiłam (pomimo, że były przepyszne), były także bardzo wilgotne i nie nadawały się np. go galaretki - jedynie do zjedzenia jeszcze w ten sam dzień, zblendowania na pysznego shake'a lub jako dodatek do lodów. 
I to spowodowało, iż pomyślałam o dzisiejszym przepisie, do zrobienia którego idealnie właśnie nadają się tego typu owoce, znaczy "u schyłku" swojej cudowności. :)


Składniki na crumble:
100 gramów mąki pszennej
50 gramów płatków owsianych górskich
50 gramów cukru trzcinowego
100 gramów masła 82%

Pozostałe składniki:
300-400 gramów owoców sezonowych: truskawki, maliny
4-5 łyżeczek płatków róż ucieranych z cukrem*

Do podania:
lody

* - możesz pominąć w przepisie płatki róż (ja mam to szczęście je posiadać), w ich miejsce dodaj do owoców cukier (do smaku) oraz 1 - 1,5 łyżki mąki kukurydzianej. 

Wykonanie:
Wszystkie składniki na crumble umieść w misce. 
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. 
Składniki zagnieć aż ładnie się połączą, następnie pokrusz na blaszkę.
Wstaw do piekarnika, piecz około 20 – 25 minut, mieszając i przekładając na drugą stronę co jakiś czas. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do ostudzenia. 
W tym czasie umyj i oczyść owoce. Podgrzewaj na patelni na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Dodaj do całości płatki róż, wymieszaj, odstaw.
W przypadku, gdy nie używasz róży, dodaj do owoców cukier oraz mąkę kukurydzianą. Postępuj dokładnie tak samo. 
Na talerz wyłóż owoce, posyp obficie crumble, ułóż na wierzchu ulubione lody. 
Smacznego! :)



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jest również bardzo smaczne. Polecam właściwie jako uniwersalny dodatek do wielu deserów. :)

      Usuń

Prześlij komentarz