Kremowa zupa z kalafiora z kurkami

Dziś nie będę skromna, o nie!
Bo zupa jest wyśmienita, jeśli lubisz zupy - kremy ... Będziesz w raju! 
Do tego łatwa i szybka, wygląda i smakuje jak zaserwowana w najlepszej restauracji, czy może być lepiej???
Pyyyycha! 
Koniecznie musisz ją zrobić! :)


Składniki:
1 mały kalafior
1 duży ziemniak
1 średnia cebula
1 litr bulionu warzywnego
masło
oliwa z oliwek
0,5 litra mleka 3,2%
150 ml śmietanki 30%
300 gramów kurek
świeża bazylia
sól
świeżo mielony pieprz
starta gałka muszkatołowa
4-6 kawałków chleba


Wykonanie:
Kurki wypłucz dokładnie z piasku, umyj i oczyść, odstaw. 
Kalafior podziel na różyczki, obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaka.
Obierz i pokrój cebulę. 
Odłóż z całości na później dwie, trzy różyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!).


Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 
Wlej bulion, zagotuj.
Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. 
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Do połowy śmietany wlej około 3 łyżek wywaru. Wymieszaj i wlej do wywaru. 
Następnie zmiksuj całość, dodaj pozostałą śmietanę. 
Na patelni rozpuść odrobinę masła, wrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania. 
Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem. 
Na koniec posiekaj bazylię. 


Sposób podania:
Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące. 
Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze. 
Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora. 
Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. 
Na końcu dodaj grzanki. 
Smacznego!!! :)

Komentarze

Prześlij komentarz