Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe

Dziś mam dla Was kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego. 
Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :)


Składniki (na ciasto):
1 kostka masła 82% (200 gramów)
6 łyżek stołowych wody
1,5 szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
4 całe jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego imbiru (można więcej)
1 słoik cytrynek z imbirem i miodem w syropie

Składniki (na czekoladowy ganache):
100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
50 g masła
1 łyżka miodu
250 ml śmietanki 30%

Składniki (na wierzch):
około 300 gramów Maltesers 
cukier puder
sok z ½ cytryny
czekoladowe gwiazdki lub inne ozdoby z czekolady


Wykonanie:
Ciasto:
Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia. 
Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia oraz suszony imbir. 
W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem i imbirem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka.
Odsącz na sitku cytrynki z zalewy, następnie pokrój je w drobną kostkę, dodaj do masy, wymieszaj dokładnie. 
W osobnej misce ubij na sztywno białka.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu).
Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. 
Piecz około 1 godzinę. Wystudź.

Czekoladowy ganache:
Czekoladę z masłem, miodem i śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna. 


Maltesers przekrój na pół, przełóż do miseczki. 
Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, następnie dodaj do niego sok z cytryny.  
Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki do stężenia. 

Wesołych Świąt!

Komentarze

  1. Nie mogę się napatrzeć, ciasto wygląda świetnie! Aż żal je jeść :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Patrycjo. :) Co tam żal ... Jak smakuje! :)

      Usuń
  2. Wygląda tak pięknie, że szkoda byłoby mi je rozkrajać i jeść :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Zawsze można zrobić następne! :)

      Usuń

Prześlij komentarz