Pudding chia
Pudding chia, znany, pyszny a co najważniejsze - zdrowy!
Można go zrobić na tysiąc sposobów - ogranicza nas tylko wyobraźnia...
Na co jednak warto zwrócić uwagę? Otóż zdecydowanie na jakość i pochodzenie magicznych nasion chia. Ja swoje nasionka dostałam w prezencie wraz z bardzo pozytywną rekomendacją firmy, z której pochodzą (firma EkoWital - klik) i muszę powiedzieć, że są faktycznie bardzo dobrej jakości. :)
Firma istnieje na rynku od 2001 roku i zajmuje się dystrybucją i importem produktów ekologicznych i naturalnych. Posiada bardzo bogatą gamę produktów, w tym o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym: produkty bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe oraz specjalną ofertę dla wegan i wegetarian. Polecam Wam i firmę i produkt. A poniżej moja inspiracja na pudding chia. :)
Składniki:
1/4 szklanki nasion chia
400 ml mleka kokosowego
syrop z jeżyn
owoce: jeżyny, maliny, borówki
Wykonanie:
Wsyp do pojemnika nasiona chia, zalej je następnie mlekiem kokosowym. Wymieszaj dokładnie, odstaw na parę godzin (najlepiej na noc) do lodówki. W tym czasie możesz jeszcze 2-3 razy przemieszać nasiona z mlekiem, najlepiej widelcem.
Zmiksuj blenderem jeżyny na gładką masę. Odparuj na patelni syrop (aby był gęsty).
W pucharkach lub słoiczkach układaj kolejno: pudding chia, zmiksowane jeżyny, pudding chia, polej całość syropem. Na wierzchu ułóż owoce.
Deser nie wymaga dodania cukru - świetnie zastępuje go w moim przepisie zagęszczony syrop.
Smacznego! :)
Ooooo myślałam, że nasiona chia trzeba gotować, żeby spęczniały. Ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam, tylko przypuszczałam, że sposób przygotowania jest podobny do gotowania kaszy. Przepiękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :*
Usuń