Sernik popołudniówka
W taki chłodny dzień jak dziś, po rodzinnym spacerze dobrze jest przyjść do domu i do ciepłej herbaty lub kawy zjeść coś słodkiego.
Może sernik?
Robi się go bardzo szybko, nawet początkująca gospodyni powinna sobie z nim doskonale poradzić. Niech zatem będzie on inspiracją i zachętą do rozpoczęcia przygody z pieczeniem.
Dlaczego popołudniówka?
Po pierwsze jest to sernik o bardzo lekkiej konsystencji, z rodzaju lekkich serników - piankowych.
Po drugie upieczony popołudniu znika a rano już go nie ma ...
Dlaczego popołudniówka?
Po pierwsze jest to sernik o bardzo lekkiej konsystencji, z rodzaju lekkich serników - piankowych.
Po drugie upieczony popołudniu znika a rano już go nie ma ...
Składniki:
350 gram mielonego sera
4 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
*
2 łyżki rodzynek
łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżeczki cukru
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
*
lub:
*
3 duże połówki brzoskwiń (z puszki w syropie)
łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego
4 łyżeczki cukru
Prezentowane w przepisie ilości cukru można dowolnie modyfikować. Z ilości podanej w przepisie otrzymamy średnio słodki sernik.
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijając dodać cukier/cukry.
Ser połączyć z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pozostałymi składnikami.
Delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Piec w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 16 cm w temperaturze 160 stopni około godziny.
Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Sernik musiał być przepyszny, a na dodatek śliczne zdjęcia. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Mam sentyment do tego przepisu bo to pierwszy tutaj. :)
Usuń