Spaghetti po sycylijsku

Ale się za Wami stęskniłam! 
Przepraszam za tak długą przerwę, ale zmieniałam dostawcę Internetu ... To spowodowało ostatnią przerwę ... Mam jednak nadzieję, że szybciutko nadrobię wszelkie zaległości blogowe!
Dziś zapraszam Was na mój torcik makaronowy - wersję spaghetti po sycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków. 
Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie i baaardzo smaczne danie i w pełni zasługuje na taką właśnie formę podania! 
Mam nadzieję, że moja koncepcja Wam się spodoba.


Składniki (na formę o średnicy 24 cm):
2 bakłażany
500 gramów mielonej wołowiny
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów 
60 gramów czarnych oliwek bez pestek
1 duża zielona papryka
3/4 paczki spaghetti
120 gramów świeżo startego parmezanu
2,3 łyżeczki majeranku
2,3 łyżeczki oregano
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek 
Opcjonalnie: 2 żółtka


Wykonanie:
Bakłażany należy pokroić w talarki i kolejno postępować z nimi jak w przepisie na roladki.
Wołowinę podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, czosnkiem, papryką oraz oliwkami pokrojonymi w kółeczka.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce. Doprawić majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem. Wymieszać, chwilę podsmażyć, odstawić.
Zagotować w garnku wodę na makaron, posolić, ugotować makaron al dente. Odsączyć na sicie. 
Kolejno podsmażyć bakłażany na oliwie z oliwek, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół.
Formę nasmarować oliwą, wyłożyć pergaminem spód i pergamin również nasmarować. Wyłożyć dół oraz boki formy talarkami bakłażana. 
Kolejno, w misce, wymieszać makaron wraz z mięsem i pozostałymi składnikami, zetrzeć na tarce parmezan i dodać do całości. 
Opcjonalnie proponuję do całości dodać dwa żółtka, makaron będzie wtedy ładnie trzymał formę. 
Całość mocno docisnąć, kolejno przykryć plastrami bakłażana. 
Zapiekać w piekarniku przez około 40 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut, odwrócić całość górą do dołu, zdjąć pergamin. Udekorować świeżymi liśćmi bazylii, pietruszki lub oregano.
Podawać natychmiast.
Bon appetit! 


Komentarze

  1. naprawdę - prezentuje się genialnie.
    nigdy bym nie wpadła na tak nietuzinkowy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Fajnie, że udało mi się zaskoczyć. :)

      Usuń
  2. Zgadzam się z moimi poprzedniczkami - genialna forma podania tak banalnego i dobrze znanego dania jak spaghetti :) Chapeau bas !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz