Jabłecznik z bezą
Jak mija Wam ostatni ciepły weekend tego lata? Ciekawa jestem, czy prognozy się sprawdzą, jeśli tak - od poniedziałku czeka nas chwila oddechu od upałów ...
Bawcie się cudownie i w międzyczasie (to ostatnio moje ulubione słowo, bo czasu brak ...) zróbcie przepyszny i bardzo prosty jabłecznik.
Oficjalnie sezon na jabłka uważam za otwarty, te do jabłecznika zebrałam u drugiej Mamy na działeczce, a zbiór był już obfity!
Wczoraj zaś nazbierałam na wieczornym spacerze kilka chwastów i tak oto powstały dzisiejsze zdjęcia ... Co tam róże ... Wystarczy udać się na mały spacer ... :)
Składniki na ciasto (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):
3 szklanki mąki
250 gramów masła 82%
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
8 średnich jabłek (najlepiej twardych i słodko - kwaśnych)
sok z 1/2 cytryny
30 gramów cukru waniliowego
cukier drobny do wypieków (do smaku)
cynamon (do smaku)
Składniki na piankę (bezę):
5 białek
szczypta soli
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części, jedną ciut większą od drugiej. Obie włóż w woreczki plastikowe i schowaj do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierz je ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki (u mnie łódeczki) i wrzuć do wysokiego garnka. Skrop je sokiem z cytryny - wtedy nie będą czernieć. Dodaj cukier waniliowy oraz drobny cukier i cynamon (nie podaję tu ilości - zależą one od Twojego gustu).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, program góra/dół. Blaszkę wysmaruj masłem, wyjmij z zamrażalnika większą kulę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto wyrównaj, lekko dociśnij dłonią. Włóż do piekarnika na 10 minut, aż się zarumieni.
Na podpieczonym spodzie ułóż jabłka i wyrównaj. Wyjmij z zamrażalnika mniejszą kulę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 15 minut, aż wierzch się zarumieni.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozsmaruj bezę na wierzchu. Wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 30 minut.
Gotowe!
Mniam! Pychota, wygląda wybornie. Do tego sposób w jaki jest podany !:D Mistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! :*
UsuńTa beza wygląda perfekcyjnie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyszła, fakt! :)
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńTak, smakuje nawet w upały! :)
Usuńmmmmm wygląda cudownie! To co z jabłkiem musi być po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuńKruche ciasto+beza+jabłko=idealne połączenie! :)
Usuń